Centrálne vysávanie má využitie v interiéri, ale aj v exteriéri » Profivac
+421 908 246 780
Napíšte nám

Centrálne vysávanie má využitie v interiéri, ale aj v exteriéri

Systém centrálneho vysávania je pre vašu domácnosť skvelým riešením. Existuje niekoľko možností, ako ho môžete využiť nielen v interiéri, ale aj vo vonkajších priestoroch mimo domu. Kde všade má uplatnenie?

Centrálny vysávač možno použiť aj na vysávanie terasy či lístia na vodnej hladine.

Systém centrálneho vysávača funguje pomocou siete potrubí, ktoré sú nainštalované v celom dome. Sú prispôsobené na prepravu rôznych nečistôt, prachu a alergénov priamo do zbernej jednotky. Potrubie je zvyčajne inštalované v podlahe, pričom centrálny vysávač je umiestnený v pivnici, technickej miestnosti alebo v garáži. V závislosti od umiestnenia je možné riešiť aj zásuvky, ktoré majú dosah na exteriér

Centrálny vysávač v interiéri 

Systém centrálneho vysávania je prispôsobený najmä na vysávanie v interiéri. Možno ho použiť na vysávanie takmer každého povrchu od tvrdých podláh cez textílie, koberce, sedacie súpravy, matrace, ale aj na vysávanie nábytku. V kombinácii so správnymi nadstavcami a príslušenstvom vyhovuje rôznym čistiacim úlohám, pričom s ním dosiahnete aj do najmenších škár. Vo vysávacej súprave ProfiVac je 6 druhov hubíc, ktoré môžete využívať podľa potreby. Centrálny vysávač ponúka skvelú možnosť, ako udržať povrchy z tvrdého dreva, keramiky, ale aj tvrdých podláh čisté.

Zásuvky, ktoré sú rozmiestnené po dome. Zdroj: ProfiVac

Tip: Odporúča sa začať najskôr s upratovaním najvyšších povrchov, ako sú závesy a parapety, a potom prejsť na nábytok, podlahu a textílie.

Má tiež niekoľko ďalších využití a je to praktický pomocník v situáciách, keď ho naozaj potrebujete.  Napríklad ho môžete použiť na odsávanie prachu pri vŕtaní do steny či dreva, prípadne ak máte domácu dielňu, môžete pripojiť centrálne vysávanie aj tam. Pohodlne tak povysávate aj piliny, ktoré vzniknú pri práci.  

Zaujímavosťou je, že spoločne so separátorom možno použiť centrálny vysávač na uvoľnenie upchatého  odpadu, pretože v danej situácii funguje ako gumený zvon. A pokiaľ to klienti preferujú,  možno nainštalovať zásuvku blízko krbu, aby mohli vysávať aj štiepky dreva a ďalšie nečistoty.

Inštalovaním zásuvky blízko krbu môžete povysávať aj štiepky dreva, prach aj popol. Zdroj: ProfiVac

Po zavedení centrálneho vysávania do domu sa nainštaluje niekoľko vysávacích zásuviek. Väčšinou sú umiestnené na chodbe, ale môžu sa nachádzať aj v jednotlivých izbách, čo však nie je bežné riešenie. Z hľadiska rozmiestnenia to nie je potrebné, pretože sa používajú hadice dlhé 8 – 10 metrov, a teda jednoducho dosiahnete kdekoľvek. Systém skrytej hadice (HLS)  je  cca 15 metrov dlhá vysávacia hadica ukrytá v potrubí, ktorú možno pri upratovaní vytiahnuť a po dokončení nasať naspäť do potrubia. Pre bežný bungalov spravidla stačia 2 – 3 štandardné zásuvky v nočnej a dennej časti domu alebo 1 zásuvka systému HLS. 

V kuchyni sa nachádza vývod centrálneho vysávania, a to priamo pod kuchynskou linkou. Po dokončení hlavných prác je možné dodatočne nainštalovať kuchynské príslušenstvo (napr. vysávaciu štrbinu alebo tzv. Vroom), ktoré vám pomôže upratať všetky nečistoty. 

Ilustračný obrázok vysávacej štrbiny, do ktorej môžete pohodlne pozametať nečistoty. Zdroj: ProfiVac

Na obrázku vidíme technológiu Vroom, ktorou možno jednoducho vysávať zvyšky nečistôt z kuchynskej linky či zvyšky mletej kávy z kávovaru. Zdroj: ProfiVac

Centrálne vysávanie v exteriéri

V exteriéri má centrálne vysávanie rôzne spôsoby využitia. K hlavným patrí možnosť situovať zásuvku na fasáde domu, ak to klient požaduje. Tento spôsob využitia je zaujímavý hlavne v situácii, ak chcete udržiavať vonkajšie priestory domu čisté. Celoročne sa môžete starať o čistotu krytej terasy, zimnej záhrady alebo priestoru okolo bazéna. S použitím separátora môžete povysávať aj nečistoty a listy z vodnej hladiny. 

Je možné tiež prepojiť centrálne vysávanie so stavbami, ktoré nie sú súčasťou domu, ako je letná kuchyňa či garáž. V tom prípade udržíte poriadok aj v izbách či priestoroch, ktoré nie sú priamo súčasťou domu.

Ak sa vysávač rozhodnete umiestniť do garáže, zásuvka sa namontuje v blízkosti brány, aby ste tak mohli vysávať auto vnútri aj vonku. Vo väčšej pivnici je možné riešiť rozvody na strope alebo v podlahe, čo závisí od potrieb a záujmov klientov. V menšej pivnici je pri vysávači krátke potrubie a technická zásuvka je priznaná.

Umiestnenie centrálneho vysávača v technickej miestnosti domu s priznanou zásuvkou. Zdroj: ProfiVac

Tento istý princíp platí aj pri technickej miestnosti, kde sa rovnako montuje priznaná zásuvka, ktorú možno použiť priamo na čistenie v daných priestoroch. S ľahkosťou povysávate pivnicu, technickú miestnosť alebo garáž.

Zhrnutie 

Systém centrálneho vysávania je inteligentným riešením bez potreby prenášania vysávača vo vonkajšom alebo vnútornom prostredí. Možno vás prekvapilo, že centrálne vysávanie nie je vyslovene zamerané len na interiér, naopak, má využitie aj v exteriéri. Môžete udržiavať čisté priestory domu, pivnice, ale aj garáže, terasy či záhradného domčeka.

 

 

Potrebujete poradiť pri výbere vhodného vysávača? Neváhajte a kontaktujte nás!